Heeft u een calamiteit? Bel ons op 058 – 2129174. Buiten kantoortijden? Bel dan onze Kasko calamiteitendienst op 058 – 7110313.

Bouwbedrijf de Vries Leeuwarden transformeert voormalig V&D-gebouw: tientallen appartementen en een groene binnenplaats

In het voormalige pand van de V&D aan de Nieuwestad in Leeuwarden komen 36 appartementen. „In het midden van het gebouw zagen we een groot gat om een binnenplaats te maken. Dan heb je bomen op tien meter hoog.”

Albert Adema, directeur van bouwbedrijf De Vries, vertelt in zijn werkkamer enthousiast over de plannen. De begane grond en eerste verdieping van het pand blijven in gebruik als kledingwinkels. „Daar verandert niets aan.” De tweede en derde verdieping worden geheel verbouwd. In het midden van het gebouw komt op het dak van de eerste verdieping een binnentuin. „Je hebt licht en lucht nodig”, vindt Adema. „We willen echt veel groen creëren.”

Tussen de 3 en 3,75 ton

Op de tweede en derde verdieping komen 3-kamerappartementen van ongeveer 75 vierkante meter groot. De ontwikkelaar hoopt begin 2024 de verkoop te kunnen starten. In het eerste kwartaal van 2026 is de oplevering. De appartementen zullen in de verkoop gaan voor een bedrag tussen de 3 en 3,75 ton.

De vastgoedman is ook eigenaar van de drie panden naast het oude V&D-gebouw (de Vodafone, Pearl en Specsavers). Daarnaast zijn de gebouwen aan de kant van het Ruiterskwartier, de Blokker, Only en Vila, van Adema. „Maar ik twijfelde eerst over het kopen van de V&D”, vertelt Adema. „Het is wel een heel groot pand. Ik wil mijn hand niet overspelen. Dit gebouw zit op het randje daarvan.”

Alle Leeuwarders kennen de trap

Hun fiets kunnen bewoners achter slot en grendel kwijt in het pand aan het Ruiterskwartier waar ook de personeelsingang zat van het oude Vroom en Dreesmann. „Alle Leeuwarders kennen de trap van vroeger wel”, zegt Adema. „De uitgesleten traptreden van natuursteen. Die gaat weer gebruikt worden.”

De huishoudwinkel Blokker vertrekt eind februari van het Ruiterskwartier. Adema overlegt nu met de gemeente Leeuwarden om daar een fietsenstalling van te maken, die doorloopt in de kelder van het V&D-pand.

Bron: Leeuwarder Courant
Beeld: Adema Architecten