Het Museum: van schilderijenzaal naar woonkamer

Leeuwarden
Transformatie
ruim 1 jaar

Transformatie voormalig Fries Museum

Toen het Fries Museum in 2013 verhuisde naar zijn nieuwe locatie aan het Wilhelminaplein, kwamen de oude museumgebouwen leeg te staan. Vijf monumentale gevels, aan elkaar verbonden met een waar doolhof aan museumruimtes. In 2019 startte Bouwbedrijf de Vries met de transformatie van de voormalige museumpanden. Waar ooit toonzalen, schilderijenzalen en ontvangstruimtes waren, bevinden zich straks 24 moderne appartementen. Het ontwerp voor dit project is gemaakt door TWA Architecten.

Onverwachte ontdekkingen

Omschrijving

De transformatie van een voormalig museum vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen. Zo moesten we de museumruimtes die achter de panden aan de Turfmarkt 14 – 24 zaten, gedeeltelijk slopen. In het pand aan de Turfmarkt 10, dat in de loop der jaren in gebruik is geweest als woonhuis, autogarage en boksschool, ontdekten we delen die dateren uit het begin van de 16e eeuw. Met die delen gingen we uiteraard erg voorzichtig om.

Transformatie Fries Museum

24 unieke appartementen

Omschrijving

Dankzij de rijke historie van de panden is elk van de 24 appartementen uniek geworden. We plaatsten nieuwe delen tegen de oude, waardoor een prachtig contrast ontstond. Natuurlijk bleven de monumentale gevels behouden. De nieuwe elementen zijn pas zichtbaar als je de binnenterreinen betreedt. Ook bijzonder: we verwijderden het dak van één van de grote museumruimtes, zodat de bewoners van de appartementen kunnen genieten van een fijne binnenplaats.

Nieuwe elementen worden gecombineerd met de oude

Afrondende fase

Omschrijving

Op dit moment zijn we in de afrondende fase en wordt vooral nog gewerkt aan de afbouw.

Transformatie voormalig Fries Museum

Bouwbedrijf de Vries is een gecertificeerde aannemer

Uit deze certificeringen blijkt dat we ons vak serieus nemen, dat we aan hoge eisen voor certificering voldoen en dat we er alles aan doen om onze opdrachtgevers optimaal te bedienen met maximale kwaliteit.

certificaatcertificaatVolandisCertificaatcertificaat

Aanmelden voor de nieuwsbrief

We gebruiken cookies op deze website.