Het Museum: van schilderijenzaal naar woonkamer

Leeuwarden
Transformatie
ruim 1 jaar

Transformatie voormalig Fries Museum

Toen het Fries Museum in 2013 verhuisde naar zijn nieuwe locatie aan het Wilhelminaplein, kwamen de oude museumgebouwen leeg te staan. Vijf monumentale gevels, aan elkaar verbonden met een waar doolhof aan museumruimtes. In 2019 startte Bouwbedrijf de Vries met de transformatie van de voormalige museumpanden. Waar ooit toonzalen, schilderijenzalen en ontvangstruimtes waren, bevinden zich straks 24 moderne appartementen. Het ontwerp voor dit project is gemaakt door TWA Architecten.

Onverwachte ontdekkingen

De transformatie van een voormalig museum vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen. Zo moesten we de museumruimtes die achter de panden aan de Turfmarkt 14 – 24 zaten, gedeeltelijk slopen. In het pand aan de Turfmarkt 10, dat in de loop der jaren in gebruik is geweest als woonhuis, autogarage en boksschool, ontdekten we delen die dateren uit het begin van de 16e eeuw. Met die delen gingen we uiteraard erg voorzichtig om.

Houten constructie monumentale woning
Kluisdeuren met draaimechanisme

24 unieke appartementen

Dankzij de rijke historie van de panden is elk van de 24 appartementen uniek geworden. We plaatsten nieuwe delen tegen de oude, waardoor een prachtig contrast ontstond. Natuurlijk bleven de monumentale gevels behouden. De nieuwe elementen zijn pas zichtbaar als je de binnenterreinen betreedt. Ook bijzonder: we verwijderden het dak van één van de grote museumruimtes, zodat de bewoners van de appartementen kunnen genieten van een fijne binnenplaats.

Gestripte ruimte met authentieke schouw nog zichtbaar
Authentieke schouw met nieuwe keuken en houten balkenplafond
Ramen van een lege ruimte met stoeltje erin
Driehoekig kozijn met deur erin
Zwart stalen kozijn met twee deuren
Ijzeren steunbalken zichtbaar aan buitenzijde woning
Glazen balustrade in aanbouw

Het Museum in Bouwen in het Noorden

Na de afronding van de werkzaamheden aan Het Museum werd het project besproken in magazine Bouwen in het Noorden. In het artikel wordt blikt de architect terug op de historie van de panden en hoe hij geprobeerd heeft deze terug te brengen in het ontwerp. Ook wordt gesproken over de projectontwikkeling en uitdagingen tijdens de bouw. Het artikel is te lezen via deze link.

Onderstaande foto's zijn gemaakt voor Bouwen in het Noorden. Fotograaf: Henri Vos.

Achterzijde van Het Museum met glazen balustrade en bloembakken
Achterzijde van Het Museum met glazen balustrade en bloembakken
Monumentale gevels van appartementencomplex Het Museum
Trap en ramen in appartement
Authentieke houten balken in gemoderniseerd appartement
uitzicht vanuit een appartement over Leeuwarden

Bouwbedrijf de Vries is een gecertificeerde aannemer

Uit deze certificeringen blijkt dat we ons vak serieus nemen, dat we aan hoge eisen voor certificering voldoen en dat we er alles aan doen om onze opdrachtgevers optimaal te bedienen met maximale kwaliteit.

 

certificaatcertificaatVolandisCertificaat

Logo Woningborg in zwart witcertificaat

Aanmelden voor de nieuwsbrief

We gebruiken cookies op deze website.