Heeft u een calamiteit? Bel ons op 058 – 2129174. Buiten kantoortijden? Bel dan onze Kasko calamiteitendienst op 058 – 7110313.

Unieke uitbreiding Koningin Wilhelminaschool

Wat ooit een garageloods was, is straks een modern kindcentrum. De Koningin Wilhelminaschool aan de Transvaalstraat in Leeuwarden breidt uit. Een oude garage is de basis voor die uitbreiding. Bouwbedrijf de Vries Leeuwarden verzorgde de volledige verbouwing en leverde het vernieuwde kindcentrum in december 2022 op.

Uitbreiden in een monumentaal pand

Het pand aan de Transvaalstraat waar de Koningin Wilhelminaschool in zit, is monumentaal. Dat maakt uitbreiden lastig. Toch was de school toe aan meer ruimte. Die vond ze in een oude garage, die naast de school ligt. Architectenbureau Onix ontwierp in de garage een stoer, industrieel kindcentrum. Het kindcentrum biedt ruimte aan kinderopvang Sinne, een buitenschoolse opvang en aan de Koningin Wilhelminaschool.

Een deel van de oude garage bleef staan. We hebben de spanten van dit deel behouden en volgden voor het nieuw te bouwen deel de contouren van deze spanten. Doordat we de bestaande situatie digitaal hebben gescand, sloten nieuw- en bestaande bouw naadloos op elkaar aan. Zowel de oude spanten als de nieuwe gevel kregen een vrolijke, gele kleur.

Overlast voorkomen en beperken

De projectlocatie is aan weerzijden omringd door woningen. De zijgevels van de garage zijn voor de omwonenden hun tuinmuren. Het voorkomen en zoveel mogelijk terugdringen van overlast was voor dit project dan ook een belangrijk aspect. We hebben daarom veelvuldig contact gehad met de omwonenden, hielden hen op de hoogte van belangrijke zaken en overlegden over de meest wenselijke optie. Daarnaast werkten we zoveel mogelijk met prefab elementen. Deze kunnen in korte tijd worden gemonteerd, waardoor de overlast beperkt bleef.

Kindcentrum Transvaalstraat in Bouwen in het Noorden

In 2023 publiceerde Bouwen in het Noorden een uitgebreid artikel over IKC Maria Louise, zoals het kindcentrum aan de Transvaalstraat nu heet. In het artikel vertellen we over de uitdagingen die hoorden bij dit bouwproject en de oplossingen die we daarvoor vonden. Ook andere betrokken partijen komen aan het woord, zoals de architect en de directeur van de scholengemeenschap. Lees het hele artikel via deze link.