Heeft u een calamiteit? Bel ons op 058 – 2129174. Buiten kantoortijden? Bel dan onze Kasko calamiteitendienst op 058 – 7110313.

Een bijzonder gezondheidscentrum in hartje Dronrijp

Huisartsen, een apotheek, ene praktijk voor fysiotherapie, een consultatiebureau en het gebiedsteam: in het nieuwe gezondheidscentrum van Dronrijp zitten ze allemaal onder één dak. Bouwbedrijf de Vries Leeuwarden bouwde het centrum naar een ontwerp van Dick de Jong.

Bijzonder ontwerp

Architect Dick de Jong maakte een bijzonder ontwerp met aan de buitenzijde een staalconstructie van cortenstalen lamellen. Het cortenstaal geeft het gezondheidscentrum niet alleen zijn stoere uitstraling, maar zorgt ook voor privacy. De uitsnede in het staal werd voor elk vertrek op maat gemaakt, zodat de lichtinval optimaal is. Omdat de staalconstructie de show steelt, werd het metselwerk eenvoudig gehouden: daarvoor werden drie soorten steen gebruikt. De stenen werden ter plaatse gemixt en daarna willekeurig gemetseld.

Luchtdicht

De staalconstructie werd deels verwerkt in de spouw van de buitengevel. Daardoor was het een uitdaging om het pand luchtdicht te maken. Door verschillende technieken als 3D-tekenen en digitaal uitzetten met elkaar te combineren, lukte het toch om een hoge mate van luchtdichtheid te behalen.

Aandacht voor het interieur

Ook aan het interieur van het gezondheidscentrum is veel aandacht besteed. Zo is het hart van het gebouw voorzien van een lift en designtrap en is één wand volledig bekleed met mos. De bedrijven en praktijken die in het centrum gehuisvest zijn, kunnen met schuifdeuren en rolluiken afzonderlijk van elkaar worden gesloten. En natuurlijk worden de behandel- en spreekkamers voorzien van een hoge mate van geluidsisolatie. Tot slot kunnen alle vertrekken individueel worden verwarmd of gekoeld.

Archeologische waarde

Bij de start van de bouw bleek dat op de bouwlocatie vroeger een terp gelegen heeft. Daardoor kreeg de grond archeologische waarde. Door de fundering te plaatsen met dieptepalen een centrale strook, wordt de grond slechts minimaal verstoord.

Gezondheidscentrum Dronrijp in Bouwen in het Noorden

Een ‘beeldbepalend gebouw’, zo noemt Bouwen in het Noorden het Gezondheidscentrum in Dronrijp. In een uitgebreid artikel, dat in 2023 in het magazine verscheen, komen zowel de architect, installateur als Bouwbedrijf de Vries Leeuwarden aan het woord over de bouw van het centrum. Lees het artikel via deze link.